D'Apertutto
apestaart
home
zymon

 

 

 

 

Publieksreacties:

Een heel bijzondere voorstelling
*
Het einde van Zymon was een hoogtepunt!
*
De Nocturnes van Chopin trokken je echt de nacht in.
*
Een man achter mij vond het ook zo mooi en zong zelfs mee….
*
Ik had tranen in mijn ogen.
*
Schitterend.
*
Een werelddans en een Nederlands verhaal, prachtig.
*
We wilden het nog een keer zien en horen, zo mooi.

*
Wat een beheersing, indrukwekkend.
*
Een fantastisch idee, Chopin in de nacht aan het water.

*
We hebben genoten.
*
Een echte zomeravondvoorstelling en zo mooi!


 

 

 

Danstaferelen en Nocturnes:
1.
nocturne 14 opus 48 nr. 2
Yuki zit gevangen op het Morenschip. Ze probeert zich te bevrijden.

2.
nocturne 7 opus 27 nr. 1
Zymon vecht met de Moren en overwint. Hij ontdekt Yuki en bevrijdt haar.

3.
nocturne 8 opus 27 nr. 2
Het zeemanshuwelijk wordt in een liefdesnacht bevestigt.

4.
nocturne 19 opus 72 nr 1
De Moren keren terug met een hele vloot. Zymon en Yuki vechten zij aan zij tegen de overmacht.

5.
nocturne 21 BJ 108
Tijdens het gevecht is Zymon Yuki kwijtgeraakt. Hij zoekt zijn geliefde tot hij, wanhopig, in het water verdwijnt...

6.
nocturne 20 BJ 49
Yuki bevindt zich op het schip van Zymon. Hij is weg. Zij licht het anker, richt het roer en stuurt het schip naar waar zij Zymon denkt te vinden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zymon de Danser
en het
'Nachtconcert'
van Ani Avramova

inlichtingen,
en boekingen:
dapertutto@planet.nl

 

 

P A U Z E / B R E A K

 

Nocturnes:
1. opus 9 nr. 1 / 2. opus 15 nr 1 / 3. opus 32 nr 1 / 4. opus 37 nr 1 / 5. opus 48 nr 1 / 6. opus 55 nr 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Nocturnes van Chopin door Ani Avramova
Zomer, schemering over het water. Verdwijnend licht. Er is een digitale piano opgesteld. Aan de toetsen zit Ani Avramova, concertpianiste. Even doven de lichten. Ze floepen weer aan en de eerste nocturne klnkt. Het publiek wordt meegevoerd op de intense muziek van Chopin. Het zijn zijn nocturnes die hier ten gehore werden gebracht.
In Ani's eigen woorden: “Dat een mens kan blijven dromen, dat vind ik een belangrijk houding in het leven. Dromen geven de kracht om het onbereikbare na te streven, om het ongekende te realiseren. De droom, de dromen die grote en ook kleine plannen omvatten vinden vaak, zo niet altijd plaats, in de nacht. De dag is toch meer voor de directe realiteit en het harde werk om het dagelijks bestaan. In de nacht staat het vrij om te dromen. In de veiligheid van de sluimer en de slaap komen de diepste verlangens boven. Daarin passen de nocturnes van Chopin perfect. Ik wil met behulp van deze muziek een sfeer creëren waarin de luisteraar zich zo veilig voelt dat de dromen, de grote verlangens vrijelijk naar boven kan komen.”
De Nocturnes vormen de muzikale basis voor het volgende dansverhaal:
2.
Het verhaal van Zymon de Danser:

Zymon de Danser was een Kaperkapitein die de kusten van Spanje en Noord-Afrika stroopte. Op zeker moment wacht hij bij de straat van Gibraltar op een Spaanse Zilvervloot. Wanneer aan de einder vanuit het noorden een Morenschip verschijnt maken hij en zijn bemanning zich klaar om te enteren. Het gevecht is snel voorbij. Het schip vervoert slaven. Mannen en vrouwen geroofd door Noord-Afrikanen uit de plaats Brielle. Onder hen bevindt zich Yuki, een voormalige prostitué van het Japans-Nederlandse handelseiland Desjima waar de VOC haar exclusieve handelsrecht uitoefende. Door koopman Tymen Harmsz is zij mee naar Zeeland genomen. Zymon bevrijdt de gevangenen en valt als een blok voor de mooie Yuki.
Het slavenschip blijkt deel uit te maken van een kleine vloot. Ze zetten de tegenaanval in. Er volgt een gevecht van leven op dood, dat Zymon wint. Hij haakt de overwonnen schepen die nog verhandelbaar zijn aan en brengt de rest, wrakhout en niet meer dan ballast, tot zinken. Eén van de Moorse schepen weet te ontsnappen. Breed lachend in de roes van de overwinning zwaait Zymon, hierin ondersteunt door zijn bemanning en de bevrijde slaven, het schip na tot het over de horizon valt.
Dan zoekt hij onder de hoopvolle en blijde gezichten op het schip naar Yuki. “Yuki!”, brult hij van vreugde. Iedereen kijkt. Maar er volgt geen reactie. “Waar is Yuki?” Aarzelend strekt zich uit de groep bevrijde slaven een arm, wijzend naar de einder, waar het Morenschip verdween. Zymon draait zich om. “Erachteraan.”
De zeeslag die volgt is verschrikkelijk. Wanneer de kruitdampen zijn opgetrokken staat Yuki aan het roer van Zymon’s schip van waar zij ziet hoe de ene na de andere kaper door de Moren aan het gulzige water wordt geschonken.

Zeelieden weten tot op de dag van vandaag te vertellen hoe na een storm op zee het schip van Zymon met Yuki aan het roer opduikt. Zij zoekt haar Zymon en hijst verdronken zeelieden op haar schip. De dwalende zielen die geen rust vonden in de golven vormen haar bemanning.
3.
De Nocturnes - historie

De nocturnes van Chopin bestaan uit 21 korte stukken geschreven voor solo piano tussen 1827 and 1846. Ze worden algemeen beschouwd als de meest excellente werken voor solo piano. De nocturnes met de nummers 1 t/m 18 zijn gepubliceerd tijdens het leven van Chopin in twee of drietallen in volgorde van compositie. Nummer 19 en 20 zijn feitelijk de eersten die zijn geschreven,nog in Polen, maar postuum gepubliceerd. Nummer 21 was oorspronkelijk niet als nocturne betiteld, maar wordt er sinds 1870 wel toe gerekend. In de meeste van Chopin’s nocturnes wordt een eenvoudige A-B-A vorm gebruikt. Het A deel is gewoonlijk een dromerige belcanto stijl, terwijl het B deel een meer dramatische inhoud kent.